22 juni: Meditatiedag in duinen Bloemendaal

Met de wind komen
verdorde bladeren aanvliegen;
genoeg voor een vuur.

–  Ryōkan

We nodigen je van harte uit om op zaterdag 22 juni een hele dag in stilte te komen mediteren in het midden van de duinen. Locatie: de Eerebegraafplaats van Bloemendaal. Een plek die uitnodigt om stil te staan bij het thema vergankelijkheid en veranderlijkheid. Deelname is kosteloos en onder begeleiding van Jan Mathijs Cuypers.

Over Jan Mathijs
Jan Mathijs is actief lid van het meditatiecentrum ZenPunt in Haarlem en leerling van Jacky Demmers. Eerder waren Joke Huiberts en, bij Zen Centrum Amsterdam, Lida Kerssies zijn leraren. Hij oefent graag samen met andere mensen in aandacht en vriendelijkheid, op het kussen, maar vooral in het dagelijkse leven van gezin en werk.

Thema van de meditatiedag
Met het thema vergankelijkheid en veranderlijkheid contempleren we op de vergankelijkheid van alles. Die van onszelf en die van anderen, zoals overleden dierbaren. Een oefening om te helpen inzien hoe kostbaar het leven is en stil te staan bij de vergankelijke aard ervan, zodat we ons leven niet verspillen.

Voor wie?
Iedereen die door middel van meditatie stil wil staan bij vergankelijkheid en veranderlijkheid, op een locatie die daar toe uitnodigt. Er is plaats voor 12 deelnemers. Enige ervaring met meditatie is aanbevolen.

Programma

  • 09.45 – 10.00: aankomst & installeren
  • 10.00 – 10.40: welkomwoord & korte rondleiding
  • 10.50 – 11.20, 1130-1200: 2 periodes zitmeditatie
  • 12.00 – 12.30: lunch in stilte – eten en drinken zelf mee te nemen
  • 12.30 – 13.00, 13.10-13.40: 2 periodes zitmeditatie
  • 13.40 – 15.10: uitwisseling in luisterkring
  • 15.10 – 15.30: pauze in stilte
  • 15.30 – 16.00, 16.10-16.40, 16.50-17.20: 3 periodes zitmeditatie
  • 17.20 – 17.30: afsluiting

Locatie
Adres: Zeeweg 26, Overveen. De begraafplaats is goed bereikbaar met OV. Zie voor bezoekersinformatie: www.eerebegraafplaatsbloemendaal.nl. Op deze website staat ook een informatieve brochure > Activiteiten > Brochure.

Kosten
Vrijwillige bijdrage. Je bijdrage komt geheel ten gunste van de stichting die de begraafplaats beheert.

Praktisch
Lunchpakket en drinken zelf meenemen. Meditatiebenodigdheden (mat, kussen, bankje, krukje, stoel) ook zelf meenemen. Als dit een probleem is, geef dat dan even aan bij de aanmelding, zodat we samen tot een oplossing komen.

Behalve een toilet zijn er geen faciliteiten beschikbaar. Let op met kleding: het kan op de begraafplaats koud zijn, het ligt vlak bij zee op een vrij hoog deel in de duinen. Neem dus voldoende mee om je warm te houden!

Aanmelden en meer info
Stuur een e-mail naar Jan Mathijs Cuypers: [email protected] of bel 06 – 2425 1294.

Ter voorbereiding en inspiratie
De Vijf Overdenkingen is een oefening om angst voor lijden te leren herkennen, te omarmen en er dieper naar te leren kijken. Een prachtige oefening die de Boeddha ons aangeboden heeft om angst voor lijden te leren herkennen, te omarmen en er dieper naar te leren kijken.

Thich Nhat Hanh adviseert de oefening gedurende enige tijd iedere dag te doen terwijl je je ademen blijft volgen. Door op deze regels te contempleren, kan angst doorstromen en kunnen we die herkennen en omarmen. Wanneer de angst dan toch terugkeert, zal deze iedere keer iets kleiner zijn.

De oefening van de Vijf Overdenkingen:

Het is mijn natuur dat ik oud word.
Ik kan niet aan oud worden ontkomen.
Het is mijn natuur dat ik ziek word.
Ik kan niet aan ziek worden ontkomen.
Het is mijn natuur dat ik dood ga.
Ik kan niet aan dood gaan ontkomen.
Alles wat me dierbaar is en iedereen waar ik van houd, verandert van nature steeds.
Ik kan er niet aan ontkomen dat ik van hen gescheiden raak. Ik kan niets vasthouden. Ik kom hier met lege handen, en ik ga met lege handen.
Mijn daden zijn mijn enige echte eigendom.
Ik ontkom niet aan de gevolgen van mijn daden. Mijn daden zijn de grond waarop ik sta.

Bron: Geen dood geen vrees (25) – De Vijf Overdenkingen – door Jan Veenendaal, 30 april 2022. Gepubliceerd op: www.boeddhistischdagblad.nl.