Ervaringen van oud-deelnemers

"De grote weg is niet moeilijk voor wie geen voorkeur of afkeur kent." - Jianzhi Sengcan

Ronald over beginnerstwijfel

"Al zo’n 20 jaar kom ik online telkens weer in aanraking met zazen. En steeds denk ik 'dat is niks voor mij'. Nu, met een nieuwe stad en een nieuwe start, kom ik zazen weer tegen, bij ZenPunt. Ik geef mij op, om voor eens en voor altijd te bepalen dat het niks voor mij is. Bij het voorstelrondje vertel ik dat ik nu al pijn in mijn rug heb. Maar na afloop meld ik mij toch aan voor de introductiecursus."

Sylvia over de zazen zaterdagen

"Eén keer per maand is er een zazen zaterdag. Het is een fijne toevoeging aan de wekelijkse lessen, maar je kunt je ook aanmelden voor alleen een zazen zaterdag. Op deze ochtenden is er wat meer tijd voor zazen en loopmeditatie en er is een dharmales. En niet te vergeten: een koffiepauze zonder te praten met altijd iets lekkers erbij. Een goed begin van je weekend. Ik beveel het daarom van harte aan om eens langs te komen!"

Johan over wat zazen met hem doet

"Voordat ik deelnam aan de introductiecursus, mediteerde ik soms, maar heel onregelmatig. Dan was het na een paar weken uit m’n systeem. Daarom zocht ik een plek die me houvast zou geven. Een extra motivatie om thuis verder te gaan met meditatie."

"Door de lessen van bij ZenPunt veranderde langzaamaan mijn houding. Hier kon ik de rest van de week van profiteren. En op het moment dat het mediteren thuis wat begon weg te zakken, diende de volgende les zich alweer aan."

"Dankzij de introductiecursus zit het mediteren beter in mijn systeem. Ik beweeg me wat bewuster en kalmer door het leven. Ik heb meer rust gevonden. Daarom heb ik me na de introductiecursus ingeschreven voor de reguliere lessen. Zen is voor mij een leefstijl aan het worden. Ook dankzij de inspirerende lessen van Tine en Daan."

Lees meer over Tine en Daan op de pagina Leraren >

Willem over de introductiecursus

"De introductiecursus heeft mij geïnspireerd om door te gaan met de zen beoefening. De heldere uitleg van Daan en de prettige en open sfeer in de groep hebben daar zeker toe bijgedragen. Ik vond het ook fijn dat er altijd een lichte toets van humor was en dat er ruimte en begrip was voor de meest uiteenlopende vragen en opmerkingen. Tegelijk heb ik de indruk dat er bij ZenPunt op een serieuze en degelijke manier aan zen beoefening wordt gedaan."

Linda over het effect van alleen maar zitten

"Het met volle aandacht zitten op een kussentje waarbij je je concentreert op je adem. Een simpele oefening en misschien wel saai, althans zo kan men denken, maar niets is minder waar! Want bemerk je al snel, wat komen er veel gedachten, gevoelens en (lichamelijke) gewaarwordingen voorbij. En eigenlijk gaat dit de hele dag zo door. Maar dan, door het 'alleen maar zitten', gaan al deze wervelingen van je geest, als in een glas met troebel water, rustig liggen op de bodem en wordt het water weer helder. Dat heeft de introductiecursus meditatie zazen mij onder meer geleerd.

De cursus heeft een logische en prettige lesopbouw. Daan legt helder uit wat de beginselen zijn van een goede zitmeditatie en later ook van de loopmeditatie. Daan heeft veel persoonlijke aandacht voor iedereen. Er is voldoende tijd om ervaringen en inzichten te delen. Al met al een mooi afgerond geheel, waarna je voldoende inspiratie hebt om zelf verder te gaan of je aan te sluiten bij een van vaste de meditatiegroepen."

Programma's

Meld je aan voor een van onze programma's.

Marijntje

"Wat een mooie kennismaking met meditatie ! Wat mij aansprak was dat de meditatie werd ingebed in het kader van het zenboedhisme. In vogelvlucht, maar heel raak, werd ons verteld over de geschiedenis van Boedha, de leerprincipes, de wijze van denken en leven. In de cursustijd werd de meditatietijd opgebouwd, elke keer een klein stukje langer. Altijd was er tijd voor een stukje theorie, het theeritueel en ook een loopmeditatie werd geintroduceerd. Tevens was altijd tijd voor vragen en overdenkingen. Tot slot stonden we stil hoe de meditatie plaats kon krijgen in je dagelijks leven. Niet alleen het "zitten" op je kussentje, maar het leven in aandacht, met waardering en in het nu. Met andere woorden; een mooi begin naar.....wie zal het zeggen ! We zien wat komen gaat!"

Michel

"De introductiecursus Zenmeditatie bij Zenpunt is mij uitstekend bevallen. Ik deed al veel aan Zenmeditatie, maar wilde toch een keer begeleiding om er meer van te weten te komen en om wellicht wat praktische tips te krijgen. Hier heeft de cursus helemaal aan voldaan. Daan is een prettige docent en de sfeer was prima. Een aanrader!"

Wilma

"Zenpunt is gevestigd in een prachtig oud grachtenpand. De ruimte is heel sfeervol en straalt rust uit, waardoor je je goed kan concentreren. Ook is het fijn om in een groep in stilte te zijn.

De lessen o.l.v. Joke Huiberts zijn volgens een vaste structuur. Eerst in stilte binnenkomen, dan maximaal 25 minuten zitmeditatie, daarna loopmeditatie en dan het theeritueel. Joke besteedt ook aandacht aan de zithouding, dit doet zij heel liefdevol en prettig.

Daarna gaan we verder met de Dharmales. Dit is heel inspirerend en geeft stof tot nadenken. Ook hebben we van Joke een literatuurlijst ontvangen met boeken, die je leven verrijken. Ik heb het boek zelfcompassie aangeschaft en ben dit nu aan het lezen. Verder krijg je geregeld een gedicht of verhaal mee om thuis te lezen. In de Dharmales kan je daar op terugkomen, als je dat wilt.

Het huiswerk is dagelijks zitmeditatie. Dit begint met 10 minuten en aan het einde van de cursus is het 25 minuten per dag.

In de dagelijkse hectiek van het leven is het voor mij en ik denk voor iedereen belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en dit leer je door te mediteren. Ik ben heel blij dat ik de introductiecursus gedaan heb en met veel plezier kijk ik uit naar de doorlopende cursus.

Joke ontzettend bedankt en ook alle medecursisten bedankt voor de prettige sfeer. Voor mij kwam Zen op het juiste moment in mijn leven en ik ben nieuwsgierig wat er verder op mijn pad komt."

Robien

"Toen ik aan de introductiecursus begon, was ik op zoek naar rust in mijn hoofd. Inmiddels weet ik dat je onrust, behalve wegwensen, ook kunt accepteren. Dat geeft dan weer ruimte om iets met die onrust te doen, en dat geeft, vreemd genoeg, rust. Ik ben blij dat ik de cursus gedaan heb, en ik ga zeker verder op de ontdekkingsreis die Zazen heet."

Marga

"Het was erg prettig. Het voelde goed in zenpunt. Bijzonder en prettig om (ook) in stilte bijeen te zijn. Normaal kan ik in aanwezigheid van anderen niet bij mezelf blijven, ook niet als er niets gezegd hoeft te worden. In zenpunt lukte dit wel en dit was een bijzondere en goede ervaring. Uitgebreide instructie en vragen uit de groep over hoe te zitten. Wonderlijk hoeveel inspanning ik moest/moet leveren om korte tijd "te zitten". In een goede houding was/is voor mij het moeilijkst. Mijn aandacht richten op zich gaat wel.
Last but not least: DE MOTIVATIE die het brengt. Steeds weer betrokken worden bij het grote belang van het voelen van je houding, het voelen van je lichaam, het volgen van je adem, je aanwezigheid in de ruimte en niet steeds maar denken en piekeren over wat was en wat moet. Even stilstaan dus. Gek dat deze zgn. inspanning zoveel moeite kost en dat terwijl het veel oplevert."

Hanneke

"Tijdens de introductiecursus wordt ruime aandacht geschonken aan een goede zithouding en diverse thema's. Het mediteren levert mij rust op in mijn hoofd, waardoor en ruimte komt voor nieuwe inzichten en energie. Daarnaast vind ik het fijn om naast mijn dagelijkse meditatie en bezigheden een vast rustmoment in de week te hebben om met een groep en onder begeleiding van een deskundige Zenleraar uitgedaagd en geprikkeld te worden. Dank Daan en de groep voor deze fijne tijd!"

Sylvia

"De introductiecursus was voor mij een hele fijne kennismaking met zen-meditatie. Joke gaf ons zowel praktische tips voor het mediteren als inspirerende teksten en heldere uitleg over zen-beoefening en de bijbehorende tradities. De ongedwongen en open sfeer maakte dat er veel ruimte was voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen. De cursus is zeker een aanrader. Ik heb het in ieder geval als heel inspirerend ervaren en ik kijk ernaar uit om nog veel meer te leren over zen-meditatie."

Rianne

"Mijn zoon bracht me op dit idee, ik had hem gevraagd of hij een idee had voor een plek waar ik eens wat kon gaan doen met meditatie. Waarop hij me mailde met het bericht dat er een week later een introductie cursus zou worden gegeven in Haarlem. Hij benadrukte dat dit werd gegeven door een hele aardige vrouw, die hij had leren kennen in Amsterdam en dat het wel wat voor mij zou zijn.

Ik heb de cursus met plezier gedaan, had er vooraf geen idee van wat me te wachten zou staan, behalve dat het me vooral prettig leek om niets te hoeven. De opbouw van de groep is heel geleidelijk, wat ik als prettig en stimulerend heb ervaren. Het uitbouwen van de meditatie in tijd beviel mij prima. Het lukte zonder al te veel problemen om van 10 minuten naar 25 minuten op te bouwen. Het thuis mediteren is me goed bevallen en onverwacht ben ik er naar gaan uitzien en ervaar het als tijd voor mijzelf. Het geeft me rust en het bewust tijd nemen in een vol en druk leven bevalt me goed. Tijdens de meditatie is er gesproken over het boeddhisme. Ik kan zeggen dat dit me nog meer heeft gegrepen, ook geheel onverwacht. Het sluit aan bij waar ik al een tijd mee bezig ben. Al bij al heb ik het besluit genomen om door te gaan. Wat betreft de aardige vrouw, daar ben ik het mee eens, ik heb het als heel prettig ervaren. Hoe de cursus is gegeven. Ik heb veel ruimte ervaren om de nieuwe ervaringen op mijn eigen tempo te kunnen ervaren. Er is geen druk, wel zachte aanmoediging. Over ervaringen door de meditatie zelf: er vallen me vooral kleine dingen op als ik zit. Bijvoorbeeld dat ik minder adem nodig heb dan ik dacht. Of dat meditatie overal kan, ook korte momenten zijn aangenaam. Mijn knie�n zijn er minder blij mee, ik zoek nog naar een houding waarmee ik ze minder belast. Met veel plezier ga ik vanavond weer zitten.

Privacy 
Wat een confrontatie met mijzelf en al mijn gedachten daar op het kussen bij Zenpunt. En nu zit ik ook thuis op het kussen met mijzelf en mijn gedachten. Door de fijne en vriendelijke begeleiding tijdens de cursus durf ik het aan om hiermee verder te gaan. Er is geen moeten, maar willen omdat ik zo nieuwsgierig geworden ben.

Dank voor de prettige kennismaking met Zazen Joke!"

Programma's

Meld je aan voor een van onze programma's.