Leraren ZenPunt Haarlem

"Leraren openen de deur, maar je moet zelf binnengaan." - Chinees Gezegde

Daan Genmyo Roshi 

Leraar en medeoprichter ZenPunt

Daan de Bruijn (1948) geeft sinds 2005 les aan zowel introductie- als doorgaande groepen. Hij volgde de opleiding voor zenleraar bij Rients Ranzen Ritskes (afronding in 2003) en vervolgde daarna zijn zentraining tot op heden bij Niko Tenko Roshi. In 2011 ontving hij zijn monnikswijding en in 2017 zijn Dharma Transmissie van Niko. Daan was lange tijd werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg als therapeut en (interim)manager.

Teus Seido Kerkhof

Assistent-leraar van Daan

Teus Kerkhof (1973) kwam in 2010 voor het eerst in aanraking met zen. Teus: "De beoefening van zen biedt mij de mogelijkheid om voorbij het denken te gaan en meer ruimte te ervaren in mijn bewustzijn. Op mijn meditatiekussen leer ik steeds weer terug te keren naar het hier en nu."

Joke Dajun Roshi

Leraar 

Joke Huiberts (1958) studeerde muziek aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en was 32 jaar docente blokfluit aan de Gemeentelijke Muziekschool Bloemendaal. Ze beoefent Zen sinds 1990 met en bij haar man Niko Tenko Roshi, van wie zij in augustus 2011 Dharma Transmissie ontving. Tevens volgde ze een post hbo opleiding tot mindfulness trainer aan de Hogeschool Utrecht. Joke is leraar en ook werkzaam bij Zen Centrum Amsterdam.

Jacky Shobogendo Demmers Sensei

Leraar

Jacky Demmers (1954) beoefent zenmeditatie sinds 1995. Zij studeerde bij de Amerikaanse zenleraar Genpo Roshi, van wie zij in 1999 de monnikswijding ontving en bij Niko Tenko Roshi die haar in 2017 Dharma Transmissie gaf. Jacky is als leraar verbonden aan ZenPunt.

Tine Chikyo Proper

Leraar

Tine Proper (1955) heeft piano gestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium. Ze gaf vele concerten met verschillende ensembles en is pianodocent.

Ze maakte kennis met meditatiebeoefening in 1989 en is sinds 2007 leerling van Tenkei Coppens Roshi, abt van Zen River Tempel in Uithuizen. Ze is actief lid van de Zen River gemeenschap en in 2017 heeft ze daar Hossenshiki gedaan.

In 2019 heeft Tenkei Roshi haar tot ‘Dharma Holder’ benoemd en ze is nu een van zijn assistent-leraren. Tine heeft ook de opleiding tot mindfulnesstrainer gevolgd aan de Radboud Universiteit.

Willem Jan Senko Hop

Leraar

Willem Jan (1966) is ondernemer, adviseur en gediplomeerd yoga leraar. Hij beoefent zenboeddhisme vanaf 2004. Zijn eerste leraar was Niko Tenko Roshi van wie hij in 2015 de monnikswijding ontving. Vervolgens is hij leerling geworden van Tenkei Roshi, abt van Zen River Tempel in Uithuizen. Bij wie hij ook op wekelijkse basis studeert en deelneemt aan diverse studieklassen en sesshins. Sinds 2019 geeft hij regelmatig zen meditatie les in Amsterdam en Haarlem.

Marlinka Honkyo Rinsma

Leraar

Marlinka (1966) kwam in 2010 in aanraking met zen boeddhisme en is sinds 2015 leerling van Tenkei Roshi abt van Zen River Tempel in Uithuizen. Met haar leraar Tenkei Roshi studeert ze actief door het volgen van studieklassen en sesshins. In Haarlem kennen ze haar inmiddels doordat ze geregeld les geeft als vaste invaller.

Ze werkt als trainer, coach en interimmanager voor organisaties om mensen beter te laten samenwerken. Daarnaast heeft ze altijd interesse gehad in meditatie en het lichaam. Zo is ze afgestudeerd in 2002 als rebalancing therapeut (School voor Rebalancing) en onlangs werd ze gediplomeerd Well being and transformational coach aan het Deepak Chopra Instituut.

Niko Tenko Roshi

Is één van de bekendste Nederlandse zenleraren en leidt zengroepen bij Zen Centrum Amsterdam. Niko Tenko Roshi (1942) studeerde theologie in Nijmegen en kreeg zijn eerste zenonderricht bij Karlfried Dürckheim. Hij volgde zijn zentraining bij Baker Roshi te San Fransico en bij Thich Nhat Hanh. Sinds 1983 is hij leerling van Genpo Roshi, van wie hij in 2004 de dharmatransmissie ontving en in 2018 inka, ‘the final seal of approval’. Niko heeft transmissie gegeven aan twaalf leerlingen, waaronder Joke Huiberts, Jacky Demmers en Daan de Bruijn.

Wat anderen zeggen

Lees ervaringen van anderen.

Artikel in Bruist

Lees hier het artikel.