Over Zen

"Zen is een wonderlijke en zeldzame bloem in de tuin van de spiritualiteit." - AMA Samy

Zen staat voor een circa 1500 jaar oude boeddhistische stroming én biedt een goed in het leven van alledag toepasbare oefening die helpt te zijn wie je bent. Het gevoel opgejaagd en/of belemmerd te worden, in zekere zin geleefd te worden, is iets dat veel mensen kennen.

Door zenbeoefening bevorder je innerlijke rust en waardering voor diegene of datgene waarop je aandacht zich richt. Hierdoor blijf je onder veranderende omstandigheden beter in balans en leef je vollediger.

Zazen

Er zijn verschillende aspecten aan de zentraining, aspecten die elkaar versterken en je als het ware onderdompelen in dat wat we zenboeddhisme noemen.

De basis is zitmeditatie: Zazen. We zitten per periode een half uur stil met een rechte rug. Er wordt voelbaar wat er in dat stille, zittende lichaam omgaat. De onrust en de stilte. De verveling en de opwinding. De boodschappenlijstjes en het mysterie… Alles doet zich voor, alles is welkom. Zazen wordt altijd afgewisseld met loopmeditatie (Kinhin) waarbij je je voetje voor voetje aandachtig door de zendo beweegt.

Het hart van zen is zitmeditatie. Maar de zentraditie kent ook een aantal rituelen en ceremonies die dat hart versterken. Die eeuwenoude rituelen worden hartje Haarlem nog dagelijks door ons uitgevoerd en zijn een beoefening op zich.

De Oefening

Het met volle aandacht zitten op een kussentje, bankje of stoel, rechtop, lettend op de ademhaling, is de centrale oefening. In zenmeditatie schep je voor jezelf rust en ruimte om indrukken en daarmee gepaard gaande emoties te verwerken. Dat maakt het denken rustiger waardoor je je beter kunt richten op wat je doet. En het heeft een positief effect op de kwaliteit van (heel) je leven.

Leraar en leerling

Binnen de zenwereld speelt de leraar-leerlingrelatie een grote rol. De leraar is je gids op het zenpad, je mentor en je spirituele vriend. De leraar is nadrukkelijk géén therapeut. Tijdens persoonlijke gesprekken met je leraar (daisan), wissel je ervaringen uit, krijg je adviezen over de bewandeling van je geestelijk pad en doe je desgewenst koanstudie. Studenten die daar behoefte aan hebben, kunnen zich dieper verbinden met de leer. Zentraining blijft niet beperkt tot je kussentje. De zentraining is ons leven en ons leven is de zentraining. Alles is beoefening.

Shoken

Voor studenten die zich dieper willen verbinden, zijn er verschillende mogelijkheden. Tijdens de korte en persoonlijke Shoken ceremonie, word je officieel leerling van een van de leraren. Leerling en leraar spreken vertrouwen uit in elkaar en in het gaan van de zenweg.

Jukai

De Jukai ceremonie is bestemd voor leerlingen die officieel zenboeddhist willen worden. Tijdens de Jukai ceremonie spreekt de student de intentie uit zich aan een aantal geloften te willen houden en krijgt hij of zij een boeddhistische naam. Vanaf dat moment draagt de student tijdens de meditaties een zelfgemaakt ‘zenslabbetje’: de rakusu. De jukai ceremonie wordt een keer per jaar gedaan ten overstaan van de sangha, familie en vrienden.