Coronaprotocol

In dit protocol omschrijven we hoe we met elkaar omgaan in de zendo met inachtneming van de anderhalvemetermaatschappij. Het protocol is conform de richtlijnen van het RIVM.

Allereerst vragen we deelnemers om bij klachten (verkoudheid, niezen, keelpijn, hoesten en/of koorts) niet naar de zendo te komen.

Regels vóór aanvang les

Om iedereen deel te kunnen laten nemen aan de doorlopende groepen hanteren we een aantal regels. Om te garanderen dat iedereen 1,5 meter uit elkaar kan zitten, kunnen er maximaal 12 personen in de zendo aanwezig zijn. We delen de groepen zó in dat er zoveel mogelijk mensen naar de zendo kunnen komen. Deelnemers die thuis worden ingedeeld, volgen de avond via een zoom livestream. Is jouw leraar onverhoopt ziek of afwezig? Dan kun je de livestream van een bijeenkomst van een andere leraar volgen.

Richtlijnen aankomst, binnenkomst en vertrek

 1. Voordat je naar de zendo komt: trek thuis schoenen aan die je gemakkelijk uit en aan (na de les) kunt trekken.
 2. Doe bij aankomst bij ZenPunt buiten al een mondkapje op. Houd deze op totdat je op een meditatiekussen zit.
 3. Bel aan of klop op de deur. De ‘portier’ opent de deur zover mogelijk.
 4. Kom je met meerdere mensen tegelijk aan bij de voordeur van ZenPunt? Houd dan 1,5 meter afstand. Stap pas naar binnen als de person voor jou haar/zijn jas heeft opgehangen en de gang is ingelopen.
 5. Stap binnen, hang je jas aan de kapstok (sla een haakje over als tussenruimte) en loop door.
 6. Op het kastje in het begin van de gang en in het toilet staat desinfecterende handgel waar je gebruik van kunt maken.
 7. Loop door de gang naar de schoenenkast (einde van de gang links). Zet je schoenen in de schoenenkast.
 8. Stap het voorportaal van de zendo binnen als hier niet meer dan 1 persoon aanwezig is.
 9. Leg in het voorportaal je persoonlijke eigendommen neer.
 10. Stap de zendo binnen en loop zover mogelijk door naar een lege meditatiemat zonder stikkertje (er zijn gemarkeerde kussens voor: theeschenker/jikido/leraar). 
 11. Neem plaats, doe je mondkapje af, berg het ergens in op en leg dit naast je neer.
 12. Na de les verlaat de persoon die het dichtst bij de uitgang zit als eerst de zendo (meestal is dit de theeschenker). De theeschenker verlaat als eerste de zendo, gaat de keuken in en wast de kopjes af.
 13. Ben je daarna als aan de beurt om weg te gaan? Stap dan het voorportaal in zodra hier niet meer dan 1 persoon aanwezig is.
 14. Loop naar de schoenenkast, trek je schoenen aan en roep in het voorportaal: ‘GEREED‘.
 15. Loop naar de kapstok, pak je jas en verlaat het pand.

Bedankt voor je aandacht en graag tot snel!